Program innowacji pedagogicznej „Sztuka gotowania” zakłada realizację następujących celów kształcenia i wychowania:
v Promowanie i pogłębianie wśród dzieci i rodziców zdrowych nawyków żywieniowych.
v Poszerzanie wiedzy na temat zdrowego odżywiania.
v Zachęcanie do próbowania nowych potraw.
v Wdrażanie do dbania i pielęgnowania warzyw i ziół.
v Stwarzanie dziecku możliwości do działania kulinarnego.
v Wdrażanie podstaw racjonalnego odżywiania i higieny przyrządzania posiłków.
v Czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania posiłków.
v Zdobywanie nowych doświadczeń za pomocą zmysłu smaku, zapachu i dotyku.
v Kształcenie wyobraźni twórczej, pomysłowości, płynności ruchów.
v Rozwijanie poczucia kompozycji kolorystycznej, wrażliwości i piękna.
v Rozwijanie umiejętności korzystania z książek kucharskich.
v Zapoznanie z różnymi naczyniami i przyborami kuchennymi.
v Rozwijanie samodzielności i umiejętności samoobsługowych.
v Wdrażanie zasad kulturalnego zachowania się przy stole.
PRZEWIDYWANE EFEKTY
v Efektem działań podjętych w czasie realizacji projektu innowacji będzie wzrost
zainteresowania dzieci i rodziców zdrowym odżywianiem, w konsekwencji
ukształtowanie czynności samoobsługowych, kulturalnych, nawyków higienicznych i savoir-vivre'u.
v Ukształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.
v Pogłębienie wśród dzieci i rodziców wiedzy o warzywach, owocach, produktach bogatych w witaminy i potrzebie ich spożywania oraz propagowanie zdobytej wiedzy w życiu codziennym, zachęcanie Rodziców do wspólnego gotowania i robienia zakupów spożywczych, inspirowanie do własnych poszukiwań kulinarnych.
v Wspieranie dziecięcej ciekawości, aktywności i samodzielności, a także kształtowanie ich wiadomości i umiejętności praktycznych.
v Dokonywanie przez dzieci i rodziców refleksji w sytuacjach praktycznych oraz świadomego planowania dalszej działalności o charakterze pro-zdrowotnym.
v Zdobycie przez dzieci wiedzy teoretycznej i praktycznej na temat zdrowego odżywiania.
v Rozwój umiejętności społecznych dzieci w relacjach z rówieśnikami i dorosłymi
( nauka współpracy, podział ról i obowiązków, zawieranie umów z dorosłymi, podporządkowywanie się regułom).
v Ukazanie ciekawych i atrakcyjnych form i metod pracy o różnorodnej aktywności dzieci.
v Korzystny wizerunek przedszkola w środowisku, jako placówki promującej zdrowy styl życia i odżywiania się.
Innowacja pedagogiczna przeznaczona jest do realizacji na zajęciach wykraczających poza podstawę programową.
Zostanie nią objęta grupa dzieci pięcioletnich. Innowacja będzie realizowana raz w miesiącu od października 2022 roku
do czerwca 2023 roku.
mgr Anna Doroz
mgr Agata Tyska
1. Pieczemy pyszne ciasto z dyni :)
2. Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi :)
3. "Sztuka gotowania na papierze :)
Sztuka gotowania na papierze :)
4. Pieczemy PIERNIKI :)
5. Pieczemy MARCHWIAKA :)
6. Wynalazcy pieką Pyszną PIZZĘ